Lunch

Hartige “leftover” geitenkaas olijven taart

05/03/2015

Zoals vaak op zondag komt er weer een creatief “leftover” gerechtje langs!

Er is niets leukers dan op een zondagmiddag rondsnuffelen in de keukenkastjes om weer een uurtje creatief bezig te zijn met de restjes van de afgelopen week. Je kunt het 1 op 1 namaken maar de bedoeling is, met “Leftover Sunday” gerechten, om je inspiratie te geven om ook op die luie zondag je kookschort aan te trekken en te doen wat je het leukst vindt.

Leftover geitenkaas olijven taart

Ik had nog wat pizzadeeg over in de koelkast van zaterdag, hierdoor werd ik geïnspireerd om eens wat ingrediënten bij elkaar te zoeken om iets lekkers te maken op deze luie zondagmiddag. Na wat meer snuffelwerk kwam ik nog wat geitenkaas, olijven en een bolletje mozzarella tegen, hier kan ik wel wat mee! Hmm, wat is nog meer lekker bij deze drie ingrediënten? Een tomaatje en een uitje? Wat Italiaanse kruiden?

Ingrediënten

  • Pizzadeeg (Voor meer info over zelf pizzadeeg maken, zie recepten blog)
  • Olijven
  • Geitenkaas
  • Mozzarella
  • Tomaat
  • Uien
  • Pesto al Genovese (Groene pesto)
  • Italiaanse kruiden (Of alleen oregano is ook prima)

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 220°C – 230°C

Begin met het snijden van de tomaten en uien in mooie dunne ringen, haal wel even het kroontje van de tomaat eruit. Rol het deeg uit met een deegroller tot het een ronde vorm heeft ter grootte van een diner bord.

Smeer de bodem in met een dun laagje groene pesto en leg de tomaten op de ingesmeerde deegbodem, laat een randje onbedekt deeg over van een paar centimeter, deze wordt op het einde omgevouwen.

Zorg ook dat er niet teveel vocht meegaat van de tomaten, dit zorgt er anders voor dat de bodem van de taart zompig wordt, haal dus de zaadjes eruit!

Verspreid nu de uienringen en de olijven over de tomaten en verkruimel de geitenkaas er over heen. Doe hetzelfde met de mozzarella, pak deze in je hand en trek er kleine slierten of stukjes van los en verspreid ze net als de geitenkaas over de rest van de taart.

Nu rest alleen nog de Italiaanse kruiden, voeg het op smaak toe maar hier hoef je niet zuinig mee te zijn, ik vind het heerlijk! Je kan nog een mespuntje zout toevoegen maar de olijven maken de taart al aardig zout, dus kijk hiermee uit.

Nu de finishing touch! De rand die nog onbedekt is, gaan we omvouwen naar binnen. Voordat je dit doet kan je er nog wat extra’s mee doen. Ik heb er zelf een wat dikkere laag pesto op gesmeerd voordat ik de rand omvouw. Hierdoor krijg je een soort extra verrassing als je de rand aansnijdt. Je kan er ook wat kaas invouwen, doe wat je niet laten kan! Ik heb ook mijn eigen gemaakte knoflookolie en een pittige olie staan, die kan je nog over de rand smeren voordat hij de oven in gaat!

Zet hem nu in de oven tot hij de gewenste goudbruine kleur heeft bereikt!

Deze taart is natuurlijk een basis voor veel andere hartige taarten, je kan er zelf je eigen twist aan geven.

Een recept is slechts een leidraad voor je eigen inspiratie en creativiteit!

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!