Ontbijt

Banana Bread

19/03/2015

Lekker voor het ontbijt of als een cakeplakje bij de thee op zondag! Een gezonde versie van een boerencake, het Banana bread!

Dit recept heb ik van mijn vriendin geleerd, op een zondagochtend kwam ik laat uit bed, nog een beetje brak van de avond ervoor. De woonkamer en de keuken roken als een banketbakkerij zo lekker. Ik liep de keuken in en er stond, nog in de bakvorm, een vers banana bread te stomen op het aanrecht. “Uh…… afblijven jij!” hoorde ik vanuit de woonkamer geroepen, “hij moet nog even afkoelen”. Met een bak koffie en een dikke plak banana bread met jam op de bank, dat is nog eens wakker worden. Wil je weten hoe je je partner ook eens op deze manier kan verrassen…

Dit is behalve een lekker recept ook nog eens erg gezond, er komt geen suikerkorrel of boter bij kijken! Perfect ook om even wat energie te krijgen voor het sporten.

Ingrediënten

 • 3 Rijpe zoete bananeningredienten
 • 3 Eieren
 • 50 Gram dadels
 • 150 Gram speltbloem of -meel (hiermee kan je variëren)
 • 1,5 Theelepeltje bakpoeder
 • Snufje zout
 • Vleugje kaneel
 • Grof gehakte noten naar eigen keus. (Walnoten bijv.)

Benodigdheden

 • Garde, het liefst een handmixer
 • Bakvorm
 • Keukenmachine of blender

Bereidingswijze

Het maken van deze cake duurt echt niet langer dan 15 minuten, exclusief baktijd.

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.

Begin met het schillen van de bananen, verdeel ze in grove stukken. Ontpit de dadels en snijd ze grof fijn, doe beiden in een keukenmachine (of blender) en mix tot het een mooi glad mengsel is geworden.

Klop met de handmixer de eieren samen met een snufje zout lekker luchtig, je ziet vanzelf luchtbelletjes ontstaan, blijf (Ong. 3-4 min) kloppen tot het lekker licht en luchtig is.

Weeg het juiste gewicht meel af en roer het bakpoeder er doorheen.  Voeg het meel samen met de bananen-dadels mix toe aan de luchtige eieren en spatel dit er doorheen. Pak nu de handmixer of garde en klop het beslag nog even kort door.

Hak de noten grof met een groot scherp mes en mix ze samen met een vleugje kaneel met een lepel of spatel door het beslag.

Vet de bakvorm in of vouw er een vel bakpapier in, giet het beslag voorzichtig in de vorm en laat de bakvorm een paar keer van 1cm hoogte vallen op het aanrecht. Hierdoor komen de luchtbelletjes omhoog en voorkom je gaten in de cake.

Je kan de bovenkant van de cake nog versieren met noten of geschaafde amandel. Zet hem nu in de oven op ongeveer 180 graden tot hij lekker bruin is gebakken. Afhankelijk van je oven kan dit van 25 min. tot 45 min. duren.

Zorg dat het midden ook goed gaar is, dit kan je controleren door met een satéprikker in het midden te prikken, even 5 seconden wachten en langzaam eruit trekken. Als er deeg aan de punt van de prikker zit of hij is erg vochtig laat de cake nog even op 120 graden afbakken.

Variatietips:

Probeer het eens met verschillende soorten noten, elke soort noot geeft weer een andere smaak sensatie!

Gooi eens een handje kokosrasp door het beslag heen, dit geeft een exotisch effect in combinatie met de banaan.

Gebruik eens ander soort meel of bloem, dit geeft vaak een andere structuur en smaak aan het banana bread.

BananaBread

1 Comment

 • Reply Lieke 26/03/2015 at 22:06

  Een heerlijk recept voor tussendoor! Al een paar keer gemaakt, lekker en makkelijk!! Bedankt!

 • Leave a Reply

  error: Content is protected !!