Recepten

Belle ile en Mer, Bretagne, France

05/03/2015

Belle Ile en Mer

Geen ander eiland doet zijn naam zoveel eer aan als Belle Ile en Mer, wat letterlijk “mooi eiland in de zee” betekent! Belle Ile is het grootse eiland van de Bretonse eilandengroep in de Atlantische oceaan met een oppervlakte van ongeveer 84 km², wat niet bijster groot is, maar dat is nu ook een van de charmes van dit prachtige eiland! Met een gevarieerde kustlijn zoals hoge kliffen met grotten in de rotswanden, lange zandstranden en knusse baaitjes met prachtige strandjes die door de natuur als een ware beeldhouwkunstenaar uit de rotsen zijn gevormd. Het binnenland bestaat uit vele kleine pittoreske dorpjes met de typische witte huisjes en blauwe luikjes voor de ramen.

MoulesalacremeHet zou geen Food Hero heten als het niet over eten zou gaan natuurlijk! Belle Ile is van oudsher een echt visserseiland, daarom is één van de grootste pluspunten het flinke aanbod van verse producten die diezelfde nacht nog uit de zee zijn gehengeld, bekijk alle foto’s bovenaan de pagina maar eens. Veel van mijn kookkunsten zijn geïnspireerd door de Franse keuken die ik in alle jaren dat ik in Belle Ile kom heb opgedaan. Alles bekijken, alles proberen, en daarna alles zelf maken! De mosselen zijn goddelijk, moules-frites is toch wel mijn favoriet, en ik ben niet de enige. Er zijn denk ik wel 20 verschillende soorten mosselen met Franse frietjes te vinden op het eiland maar de lekkerste is nog steeds de klassieke moules à la crème. Je krijgt een heerlijk pannetje mosselen voor je neus met een bord friet, geen mayo en geen ketchup, dat is overbodig. De zijdezachte mosselen zijn meestal net iets korter gekookt dan wij Nederlanders gewend zijn waardoor ze ongelooflijk zacht in de mond zijn, ze smelten in je mond als een bolletje ijs in een warm schaaltje. Vergezeld met de lekkerste saus die je zelfs als soep zou kunnen drinken! Gooi de frietjes nonchalant in de crèmesaus, roer ze een beetje rond en vis ze er weer uit met je vork om ze daarna direct in je mond te stoppen, goddelijk! Aaah vandaar dat er geen mayonaise of ketchup bij zit!

IMG_2105De tweede specialiteit van het eiland is toch wel de araignee, wat eigenlijk “spin” betekend. De araignee is een krabsoort welke erg veel lijkt op de king krab maar veel kleiner is. Veel van de locals op het eiland vissen deze krabben zelf uit de zee, meestal met een snorkelsetje, een net en een prikstok. Er wordt naar de bodem gedoken en met de prikstok in alle holletjes en rotsspleten gepord tot er één uitkomt. Als je op het strand ligt zie je regelmatig duikers uit de zee komen met een netje van deze krabben. Ze worden vaak puur natuur gekookt en met een citroen of knoflook mayonaise geserveerd. het verschil met gewone krabben is dat er niet veel vlees in de poten zit, het meeste vlees wordt uit de schaal zelf gehaald, alles wordt opgegeten!

Het is een veelzijdig eiland en ik kan het aan iedereen aanraden, of je nu houdt van eten, wandelen, lekker bakken op het strand, surfen en bodyboarden of het bezichtigen van unieke monumenten en landpunten, er is voor iedereen wat wils.

Ik kan nog uren door gaan over het eten in Belle Ile, als je mijn blog blijft volgen zal je ongetwijfeld nog mooie Food & Travel verhaaltjes tegenkomen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!