Voorgerechten en Soepen

Broccolisoep met knoflook croutons

05/03/2015

Super gezonde broccolisoep in een handomdraai, wil je weten hoe? Lees verder…..

Deze heerlijke broccolisoep maak ik erg vaak, heerlijk op een koude winterdag of als goedgevulde maaltijdsoep! De reden dat deze soep zo gezond is zal ik je vertellen. Broccoli wordt gezien als de meest gezonde groente die er is, het bevat veel vitaminen zoals vitamine A, B, C, E en K. Deze vitaminen dragen bij aan o.a. een verbeterde spijsvertering, mooiere huid, beter zenuwstelsel, hogere weerstand, en is goed voor de botten. Vitamine E is goed voor je spieren en daardoor helpt het hart- en vaatziekten te voorkomen. Als je ergens een wondje hebt zorgt vitamine K er voor dat je bloed beter stolt.

Natuurlijk zijn al deze goede eigenschappen van broccoli niet de enige reden om deze soep te eten! Het is ook nog eens ontzettend lekker! Ik ben ook gek op erwtensoep (vooral die van mijn eigen moeder! maar dat zegt iedereen), dus ik voeg ook erwten toe. Ui en knoflook kunnen niet ontbreken, zonder deze twee vrienden geen eten op tafel! Zorg er voor dat je verse broccoli gebruikt, dit komt de smaak zeker ten goede. De bouillon haal ik uit een potje, dit scheelt veel werk en je merkt weinig tot geen verschil. En het kleine beetje extra wat net het verschil maakt zijn een paar blaadjes verse munt, lees hieronder het hele recept.

 Ingrediënten voor een grote pan soep

  • 2 Mooie broccoli stronken
  • 150 gram erwten
  • 2 Flinke uien
  • 3 tot 4 teentjes knoflook
  • 4 a 5 blaadjes munt
  • Pot kippen of groente bouillon (evt extra bouillon blokje)
  • 2 Laurier blaadjes
  • Nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Eetlepel suiker

Ingrediënten croutons

  • 2 a 3 boterhammen, bruine vind ik zelf lekkerder
  • Teentje knoflook
  • Italiaanse kruiden of gedroogde oregano
  • Olijfolie

Extra benodigdheden

  • Staafmixer

Bereiding

We beginnen met het brood voor de croutons, deze moeten namelijk even blijven liggen. Pak 2 a 3 bruine boterhammen en leg ze op elkaar, snijd nu met een scherp mes kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Spreid ze uit over de snijdplank en leg ze opzij tot de soep klaar is. Door het wegleggen drogen croutons in spe een beetje uit wat het bakken vergemakkelijkt.

Verdeel de broccolistronken in medium size stronkjes maar gooi de dikke stam niet weg, hier zit zeer veel smaak aan en we willen zoveel mogelijk vitamientjes! Haal het uiteinde van de stam eraf, deze is vaak houtig van structuur. Snijdt de stam in dobbelsteen formaat blokjes. Kook alles kort in gezouten water. Zorg ervoor dat je de broccoli niet te lang kookt, hierdoor voorkom je dat de kleur bruin wordt en de smaak bitter, ik kook het maximaal 5-7 minuten.

broccoliIn de tussentijd snijd je de uien in grove stukken of ringen, het wordt later gepureerd dus formaat is niet erg belangrijk. Versnipper de knoflookteentjes, niet te klein anders verbranden ze. Voeg ze toe aan een warme pan met een paar lepels olijfolie, laat ze zachtjes fruiten. Als de uien glazig en zacht zijn geworden voeg je de erwten toe met een eetlepel suiker, en wat zout en peper op smaak. Roer het geheel af en toe door op een laag vuur. Als de erwten goed warm zijn voeg je de blaadjes munt toe, in zijn geheel, even doorroeren en vuur mag uit.

Het is nu tijd om de broccoli van het vuur te halen, ik giet de helft van het water af in een andere pan, niet weggooien want het kan nog van pas komen! Zorg dat er minimaal een liter overblijft samen met de broccoli. Voeg nu de bouillon toe en eventueel nog een groente bouillonblokje. Laat het op een laag vuurtje warm blijven, niet koken!

De erwtjes mogen nu bij de pan broccoli, als het goed is ruik je het aroma van de erwten met munt goed als je er boven hangt, een goede smaakmaker voor in de soep. Nu is het pureren geblazen, met de staafmixer zorg je er voor dat het een mooie volle soep wordt zonder overgebleven stukjes broccoli. Als je echt culinair wilt doen of je hebt tijd over, passeer je de soep door een zeef, maar ik vind die rustieke look prima. Je kunt er voor kiezen om tijdens het pureren wat kookroom toe te voegen voor een extra romige soep, maar om het echt puur te houden doe ik het zelf niet. Als de soep te dik is na het pureren hebben we nog het kookvocht van de broccoli bewaard, hiermee kun je de soep enigszins verdunnen, maar in de winter vind ik lekkere dikke soep heerlijk! Krijg ik altijd weer dat gevoel van moeders erwtensoep.

Als finishing touch twee laurierblaadjes erin mikken en wat geraspte nootmuskaat eroverheen, doorroeren en nog een half uurtje op een heel laag vuurtje laten staan.

We gaan nu de croutons bakken, doe wat olie in een koekenpan en laat dit even warm worden. Pers een teentje knoflook uit in de pan en fruit dit kort aan. Doe nu alle croutons in de pan en schudt het geheel goed door zodat alle croutons bedekt zijn met een laagje knoflook olie. De olie zal snel verdwijnen uit de pan want deze wordt opgezogen in de croutons, voeg eventueel nog een lepeltje olie toe! Zet nu de pan op hoog vuur en zorg dat de croutons in beweging blijven en dat ze niet verbranden. Strooi wat Italiaanse kruiden of oregano over de croutons en schudt ze nogmaals goed door, klaar zijn de knoflook croutons. Als ze een mooi bruingebakken kleurtje hebben laat je ze even rusten op wat keukenpapier.

Schep de soep in een mooie grote kom, doe eventueel een scheutje room of crème fraîche in de soep met wat croutons! Uiteraard kun je lekker stukje rookworst of gebakken spekjes toevoegen. Of zoals ik heb gedaan een goede plak gerookte ham.

Eet smakelijk!

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!