Uncategorized

Mayonaise, yay or nay?

05/03/2015
Mayonnaise_(1)

Nederland is een echt mayonaise land, wie eet zijn patat nu zonder mayo?!

Mayonaise wordt veel gebruikt als basis voor diverse salades zoals tonijn- en eiersalade. In veel landen wordt het bijvoorbeeld op brood gesmeerd, met een blaadje sla, tomaatje en lekker plak ham of kaas. Als je op vakantie bent in het buitenland en je besteld een bord patat krijg je er zelden mayonaise bij. Het is niet vaak dat je hoort: “Vous avez du mayonaise?” in de Franse restaurants, maar als je het hoort kun je erop rekenen dat het met een Nederlands accent aan de garçon wordt gevraagd.

Iedereen kent ook wel de beroemde quote uit Pulp fiction van , “You know what they put on French fries in Holland instead of ketchup? Mayonnaise, I’ve seen ‘em do it, man. They #%@*& drown ‘em in that shit.”

mayolepelDus wat betreft mayonaise gebruik kunnen we er vanuit gaan dat we een beetje ongewoon zijn in ons kleine landje, de enige waar we ons mee kunnen vergelijken zijn de belgen, die hebben die heerlijke Vlaamse mayo!

We eten dus veel mayonaise in Nederland, dat wisten we al. Wat bijna iedereen ook weet is dat mayonaise nu niet bepaald bevorderend is voor de lijn. Maar bij Food Hero kun je vaak nog iets opsteken, in de potten en flessen van de bekende saus merken kun je een groot scala aan antioxidanten, verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen en andere E-nummers terugvinden, deze worden vaak genegeerd maar zijn oh zo slecht.

290px-EDTA.svg

Ethyleendiaminetetra-azijnzuur

Bij de meeste van deze merken wordt er calciumdinatrium EDTA (E-385) gebruikt als stabilisator, dit is een synthetische metaalbinder. Dit molecuul bestaat uit vier carboxylaatgroepen en twee stikstofatomen, door de vorm van dit molecuul past er precies een metaal-ion in wat sterk wordt gebonden waardoor het niet meer kan ontsnappen. Best handig zou je zeggen, maar niet in mayonaise! Het wordt vaak gebruikt in wasmiddelen en in de geneeskunde om vergiftiging van zware metalen tegen te gaan, het is overigens ook nog een goed ontstollingsmiddel voor afgenomen bloed! Bij overmatige consumptie kan er diarree en buik- en spierkrampen ontstaan.

Een andere middeltje is kaliumsorbaat (E-202) en wordt toegepast als conserveringsmiddel, het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in limonade, jam en mosterd. Het reageert enkel op schimmels, minder of gisten en bijna niet op bacteriën. Omdat het specifiek voor schimmels werkt wordt het meestal in combinatie met andere conserveringsmiddelen gebruikt om ook bacteriën geen kans te geven. Het kan onder andere astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen veroorzaken. Het is vaak terug te vinden in cosmetica. In laboratoria waar met deze stof wordt gewerkt kun je een MSDS oftewel Material Safety Data Sheet vinden voor kaliumsorbaat. De waarschuwingen die hierin vermeldt worden zijn belachelijk, het komt erop neer dat als je het in je ogen krijgt, op je huid krijgt, inademt of opeet, je direct medische assistentie moet zoeken!

Wij eten natuurlijk geen potten mayonaise per dag, daarom zijn de hoeveelheden niet direct gevaarlijk, maar het wordt pas een aantal jaar gebruikt, de schade van kleine hoeveelheden op lange termijn is nog niet te voorspellen.

Afgezien van deze twee stoffen worden er nog diverse verdikkingsmiddelen, antioxidanten en kleurstoffen toegevoegd aan ons heerlijke sausje wat maar al te vaak op tafel staat.

Nu hoor ik je al denken: “Moeten we de mayonaise maar laten staan bij ons volgende frietje?” Nee natuurlijk niet! Wij hebben de oplossing hiervoor. Wil je zelf een gezonde mayonaise kunnen maken voor bij die heerlijke frikandel of gewoon voor op brood met een gekookt eitje, check dan het recept voor zelfgemaakte mayonaise, het is veel makkelijker dan je denkt, en je hebt de ingrediënten meestal gewoon in de kast staan.

 Klik hier voor het recept voor zelfgemaakte mayonaise

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!