Bijgerechten

Kamper Steur…. Oer-Hollands Pasen

25/03/2015

Kamper steur, goede kans dat je er nog nooit van gehoord hebt. Toch is het een oer-Hollands recept wat door vele oma’s gemaakt werd met Pasen. Het stond vaak ‘s middags op tafel samen met een gebakken brood en kruidenboter. Of ‘s avonds met gekookte krieltjes vers van het land en een lekkere salade van kropsla met een gesnipperd uitje er door heen. Omdat het paasfeest weer voor de deur staat dacht ik….”laat ik dit vergeten gerechtje weer eens nieuw leven in blazen!”

Het is maar een rare naam voor een gerecht met eieren en mosterdsaus. Vandaag de dag gaat het verhaal dat het recept al rond het jaar 1700 in Kampen gemaakt werd. Dit werd geserveerd ter vervanging van een steur die op het vorstelijke menu stond, maar die zich niet zo makkelijk liet vangen. Of dit waar is zullen we nooit weten maar wel dat het een lekker bijgerecht is voor het Paasfeest!

Ingrediënten

  • 6 Grote eieren
  • 40 Gram bloem
  • 30 Gram roomboter
  • 2 a 3 Eetlepels grove mosterd
  • Verse bieslook en/of peterselie
  • 0,5 L kippenbouillon
  • Mespuntje kerriepoeder

Bereidingswijze

Kook de eieren in 8 tot 10 minuten hard, laat ze even goed schrikken en leg ze even apart.

Ik voeg er zelf een mespuntje kerriepoeder aan toe, ik vind de combinatie met ei en kerrie zo lekker! Origineel zit er geen kerrie in dit recept.

Voeg de kerriepoeder (naar smaak) bij de droge bloem en roer het even door. Zorg dat de kippenbouillon alvast klaar staat en verwarm intussen de boter in een pannetje op een medium vuur. Zodra de boter lekker bruist mik je het bloem erbij, voeg eerst de helft van de bloem toe en roer dit goed door de boter met een houten lepel of garde. Zorg dat het in beweging blijft en dat het niet verbrand op de bodem van de pan, want anders krijg je een verbrande nasmaak! Voeg snel de tweede helft van het bloem erbij en bak in 2-3 minuten de bloem al roerend/kloppend gaar met een garde. Het zal lekker naar boter en kerrie gaan ruiken! Het is nu nog een droge bende in die pan dus…

…voegen we al roerend met de garde en scheutsgewijs de koude kippenbouillon erbij en roer het tot een gladde saus, laat dit op een laag vuurtje even pruttelen.

Doe nu de mosterd erbij, je kan er altijd wat meer of minder in doen, wat je zelf lekker vindt! Hak de bieslook en/of peterselie fijn en roer deze door de saus. Maal er nog wat verse peper overheen en de saus is klaar!

Pel de gekookte eieren en snijd ze door de helft. Presenteer de eieren mooi op een ondiepe schaal en giet wat van de hete mosterdsaus over de eieren. Serveer het met een lekker stuk brood bij de paasbrunch of als avondeten met wat piepers!

Dit is eigenlijk een basis voor heel veel sauzen die je lekker bij aardappels, bloemkool of een lekkere biefstuk kunt serveren, ze noemen dit een roux (spreek uit als roe). In dit geval maakten we een blonde roux, die dus niet gebruind is. Als je een bruine roux zou willen, verhitten we de boter iets langer waardoor deze aan bruint en een andere smaak krijgt.

Als je bijvoorbeeld een champignonsaus wilt maken voor bij de biefstuk, kun je de bouillon vervangen door wat melk of room. Doe er daarna gebakken champignons en wat krokante spekjes met gehakte peterselie doorheen en laat even pruttelen, een heerlijke zelfgemaakte saus!

Of laat er lekker een stuk kaas in smelten, welke soort je maar wilt! Blauwe kaas, parmezaan of gewoon Goudse, een fantastische kaassaus voor over de bloemkool of broccoli.

Variëren tot je er bij neervalt!

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!