Recepten

Kefalonia, Greece

05/03/2015
Myrtos

Myrtos beach

Kefalonia, het grootste eiland van de Ionische zee, en volgens insiders een van de mooiste eilanden van heel Griekenland! Kefalonia is een van de weinige eilanden van Griekenland waar het toerisme nog niet of nauwelijks heeft toegeslagen. We kennen allemaal wel de TV programma’s zoals Oh Oh Gerso, of die hordes dronken Engelsen die ‘s nachts de straten van de Griekse eilanden onveilig maken. Deze ontbreken totaal in Kefalonia! Hoewel het de laatste jaren als familiebestemming heeft ontwikkeld kun je nog veel plekken vinden waar je slechts met een handvol mensen op het strand ligt. Ook de omvang van het eiland heeft hiermee te maken, om van de ene kant naar de andere kant te geraken ben je al snel een paar uur onderweg. Openbaar vervoer is er zo goed als niet, een auto huren is een must als je het hele eiland wil bezichtigen. Kefalonia staat vooral bekend om de mooiste stranden van Europa! Vooral Myrtos, Antisamos. Lourdas en Skala staan hoog in de toplijsten. Volgens vele, waaronder ikzelf, is Myrtos het mooiste strand van Europa, zeker de moeite waard om te bezichtigen. De kleur van het water is echt onwerkelijk, zo ongelooflijk blauw! Omdat dit het populairste strand is zul je hier de meeste toeristen tegenkomen, wat niet erg is als je van alle gemakken voorzien wilt zijn, bar, restaurant en toilet zijn hier aanwezig. Wil je echter meer dat “op een onbewoond eiland” gevoel ervaren, ga dan net buiten het hoogseizoen naar Antisamos beach. Neem vooral je snorkelsetje mee want zodra je slechts met je enkels in het water staat komen de visjes al om je heen zwemmen.

Assos

Assos

Behalve strand en zwemmen heeft Kefalonia nog veel meer plekken om te bezoeken, pittoreske dorpjes, grottenstelsels, middeleeuwse kastelen en prachtige kloosters. Deze bevinden zich vaak in de bergen, de hoogste berg is 1600 meter! Ons gehuurde Fiat pandaatje redde het maar net om de steile bergweggetjes op te klimmen. Eenmaal boven heb je een adembenemend uitzicht over stranden en dorpen die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen. In 1953 is er een enorm zware aardbeving geweest welke de originele oude gebouwen met de grond gelijk heeft gemaakt, enkel het uiterste noordelijke puntje van het eiland is gespaard gebleven. De bebouwing op de meeste plekken is dus niet ouder dan 1953 omdat alles opnieuw gebouwd moest worden. Restanten van gebouwen uit de Griekse oudheid zijn hier dus niet of nauwelijks te vinden, daarvoor kan je wel naar het aangrenzende eiland Ithaca reizen met een boot, het eiland waar de held en toenmalige koning Odysseus uit de Griekse mythologie woonde.

Wij verbleven in Hotel Dendrolivano wat je eigenlijk geen hotel mag noemen maar meer een luxe B&B. Met ontzettend veel gastvrijheid verzorgen Siora Stella, Labros en Jerry de cocktailman je tot in de puntjes, vooral het eten is van ongekend niveau! Wil je de authenticiteit van Griekenland, maar vooral van Kefalonia ervaren, eet dan nergens anders dan bij Dendrolivano!

Kreatopita

Kreatopita, meat pie

Er zijn gerechten die typisch bij Kefalonia horen, zoals de Kreatopita, oftewel de Kefalonische meat pie die je zeker moet proberen, vooral die van Stella! Deze hartige taart bestaat uit een behuizing van krokant filodeeg met een vulling van gestoofd lamsvlees en vaak ook rijst. Het typische van dit gerecht is dat er een vleugje kaneel valt te ontdekken. Kaneel kennen wij vooral van de appeltaart maar in hartige gerechten gebruiken wij het nooit, een aanrader om dit eens te proberen. Elke zaterdagavond is het BBQ avond bij Dendrolivano, ik ben zelf een enorm goede barbequer, maar Labros kan er ook wat van! Spiesen van twee meter lang volgerijgd met sappig lamsvlees, varkensvlees of hele gemarineerde kippen! De dorades worden elke minuut ingesmeerd met een marinade van olijfolie, knoflook, ui, peterselie en citroen waardoor ze lekker sappig blijven, terwijl de buitenkant lekker lichtbruin en crispy gegrild is. Het supermalse vlees wordt geserveerd in combinatie met de lekkerste bijgerechtjes zoals gebakken aardappeltjes, spinazietaartjes en overheerlijke tzatziki. Stella maakt de tzatziki echter niet met komkommer maar met geraspte zoete wortel, niet authentiek maar stiekem wel lekkerder!  Een nieuw gerecht voor mij was de pasticcio, een gerecht wat duidelijk Italiaanse invloeden heeft, het is een soort lasagne maar dan met penne in plaats van lasagnebladen, en ook weer dat vleugje kaneel wat voor een aangename verrassing zorgt.

IMG_0761Wat eigenlijk altijd geserveerd wordt, als lunch of als voorgerecht is de alom bekende Griekse salade. Deze bestaat uit vrij simpele ingrediënten maar ze zijn van zulke hoge kwaliteit en versheid dat de smaken ervan af spatten. Heb je wel eens in een tomaat gebeten die zo zoet is alsof hij een laagje suiker heeft? Heb je wel eens feta kaas geproefd die echt naar kaas smaakt? De feta die wij hier kennen smaakt vergeleken met de echte Griekse feta naar zout plastic, geen grap! En dan heb ik het nog niet eens over de olijven gehad, DAMN! Er is echter 1 groot nadeel aan dit alles…… wat dan? wat dan? hoor ik je denken. Als je dit hebt geproefd vertik je nog om Carbonell olijven of Apertina feta te eten! Ook de in Nederland veel voorkomende Griekse restaurants zul je vanaf nu je hele leven vermijden, wat een smakeloze prutzooi wordt daar geserveerd! Tzatziki!? nee, dat is geen tzatziki, dat is gewoon yoghurt met groene dingetjes erin, wil je echte Tzatziki, ga naar Kefalonia, echt waar!

Op zo’n avond bij Dendrolivano verlaat je je tafel pas rond middernacht, de laatste anderhalf uur van de avond bestaat meestal uit het gezamenlijk opdrinken van de zelfgemaakte wijn van Labros. En iets later, als alles opgeruimd en afgewassen is, komt de ster van de avond Siora Stella nog een klein glaasje zelfgestookte grappa meedrinken, heerlijk! Wij hebben andere restaurants geprobeerd, hier hebben we van geleerd, we zijn het er beiden over eens, eet gewoon bij Stella en Labros! Authentiek en vooral heerlijk eten maken deze vakantie compleet.

IMG_1159

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!