Hoofdgerechten

Kipsaté met pindasaus van’t huis

31/03/2015

Geïnspireerd door het recept van mijn goede vriendin Miranda, saté met zelfgemaakte pindasaus! Ik laat de kip minimaal een hele nacht marineren in een easy to make marinade van ingrediënten die iedereen wel in huis heeft. De pindasaus vind ik persoonlijk een van de beste die ik geproefd heb, en ik heb er veel geproefd. Ik garandeer je, als je dit op tafel zet zal er nooit genoeg zijn. Ze zullen zelfs geen gaatje overlaten voor een toetje! Wil je weten hoe? Lees snel verder want dit is een recept wat iedereen moet proberen.

‘S zomers lekker in de weer met de barbecue, in je korte broek, een tang in de ene hand en een biertje in de andere. Beetje sateetjes omdraaien, stukje stokbrood en pindasaus! Met een groep vrienden rond de tuintafel, slippers aan en genieten maar. Wie houd daar nou niet van? Helaas is het niet het hele jaar mogelijk om lekker in de tuin je stukje vlees te grillen, maar wees gerust, een overheerlijk kipsateetje uit de pan kan nu ook! En hoe….

De pindasaus die we gaan maken heeft als basis veel van dezelfde ingrediënten als de kipmarinade, als je een beetje kookt heb je deze wel in huis. Zo niet, haal ze dan onmiddellijk bij je supermarkt of toko want je kan er nog vele malen plezier van beleven als je deze pindasaus onder de knie hebt.

Ingrediënten

Pindasaus

  • 1 Klein uitje
  • Flinke teen knoflook
  • 2-3 Eetlepels ketjap Manis
  • Sambal
  • Melk
  • Sereh stengel(ook citroengras genoemd) of limoen- of citroensap.
  • 2 Flinke eetlepels Calve pindakaas met stukjes noot (ja ja! pindakaas)
  • Olijfolie

Marinade voor de kip

  • Kippendijen of kipfilet
  • 1 Klein uitje
  • 2-3 tenen knoflook (niet te weinig)
  • Flinke scheut ketjap manis
  • Grote eetlepel lepel Sambal
  • Olijfolie
  • scheutje azijn
  • Eetlepel honing
  • Scheutje Aziatische chili saus
  • 2 theelepels sesamolie (optioneel, maar erg lekker)
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Dag 1, de kip marineren

Het eerste deel van dit recept bestaat uit het maken van de marinade, welke binnen een paar minuten is gemaakt als je alles van te voren klaar zet. Dit moet minimaal 1 dag van te voren gedaan worden. Meestal doe ik de kip de avond ervoor al in de marinade, dat maakt het grote verschil met lekkere en ONTZETTEND lekkere saté.

Zet een ruime bak klaar waar de kip makkelijk in past, het liefst een die je kan afsluiten in de koelkast. Versnipper het uitje en pers de knoflook in de bak, doe hierbij een flinke scheut olijfolie, ketjap manis, een grote lepel sambal, de honing en chili saus, een scheutje azijn en als finishing touch een theelepel of twee sesamolie. Roer het goed door elkaar. De hoeveelheden liggen niet zo nauw, als je niet van pittig houdt doe je er wat minder sambal in, maar zijt niet zuinig met de ketjap welke de basis is van de marinade.

pindasaus, zelfgemaakt, Saté, meergranenrijst, sinaasappel, atjarJe ziet ook azijn staan in het recept, je zult misschien denken, dat past toch niet bij kipsaté? Als je er slechts een scheutje in doet zul je hier ook niets van proeven, maar het heeft wel een belangrijke functie. Zuren zoals azijn of citroensap zorgen er voor dat vlees of vis al een beetje gaar wordt zonder het te verhitten, tevens zorgt het er voor dat de marinade dieper in het vlees trekt, niet vergeten dus!

Leg de kipfilet op een snijplank en kerf deze 5 a 6 keer in met een scherp mes, hierdoor zal de marinade nog dieper in het vlees trekken. Als alle ingrediënten bij elkaar zijn gevoegd doe je de kip in de bak. Zorg dat de kip goed onder de marinade staat en zet het afgedekt in de koelkast.

De volgende dag

We zijn nu een dag verder, we gaan zo beginnen met de pindasaus, welke niet langer dan 20 minuten hoeft te duren. Haal daarentegen eerst de gemarineerde kip uit de koelkast. Giet de kip in een grote zeef of vergiet en laat deze tijdens het maken van de pindasaus uitlekken.

Pindasaus

Versnipper een klein uitje zeer fijn, samen met de knoflook. Ik pers de knoflook niet maar ik versnipper hem heel fijn met een mes. Hierdoor verbrand hij minder snel en is de smaak iets minder overheersend in de pindasaus, vergeet niet dat de kip ook al lang heeft gemarineerd in knoflook. Doe de knoflook en de ui in een medium size kookpannetje, doe er een scheutje olijfolie bij en zet hem op een middelmatig vuur. Laat die ui en knoflook maar even lekker fruiten, mag best 5 minuten op lager vuur pruttelen als ze maar niet bruinen! Voeg nu twee flinke eetlepels calve pindakaas toe en zet het vuur op z’n laagst, blijf roeren en zorg dat het niet aanbakt. Laat ook dit een paar minuutjes lekker warm worden totdat het net niet gaat “bluppen”.

Voeg nu de ketjap en een lepel sambal toe, roer dit nog even goed. Het is als het goed is een redelijk papperige massa, we gaan er nu een een heel klein scheutje melk bij doen, doe er niet teveel bij, je kan er altijd nog wat bij doen, maar eruit halen gaat niet meer! Laat de saus een beetje binden voordat je er eventueel nog extra melk bij doet. Je saus moet ook niet te waterig worden natuurlijk. Je kan ook kiezen voor room of een scheutje kokosmelk, wat uiteraard lekkerder is maar er zitten al aardig wat calorietjes in de pindakaas en olie. (Mocht de saus per ongeluk toch te dun zijn geworden door teveel melk, kun je het weer binden met wat maizena)

Als laatste kneuzen we het citroengras en laten die lekker in de saus trekken. Je kan ook het sap van een halve limoen gebruiken als je geen sereh hebt. Zout is meestal niet nodig omdat dit al in de pindakaas en de ketjap zit. Mocht hij toch wat flauw zijn kan je het op smaak brengen.

Roer het goed door en laat de pindasaus op het laagste vuurtje staan, hij mag niet koken.

Kip bakken

pindasaus, zelfgemaakt, Saté, meergranenrijst, sinaasappel, atjarDe kip is uitgelekt en is klaar om in blokjes gesneden te worden. Je zal zien dat de marinade goed in de kip is getrokken. Zet een goede koekenpan op het vuur of liever nog een wok en laat deze lekker heet worden. Doe niet teveel olijfolie in de pan want dat zat al in de marinade. Mik de kipblokjes erbij, laat ze gewoon even liggen zodat 1 kant al lekker bruin wordt, zorg er uiteraard voor dat ze niet verbranden. Hussel de kip door elkaar met twee pollepels, ik schud de pan liever niet want dan koelt deze af, hij moet lekker heet blijven. Bak de kip goed bruin op hoog vuur.

Als er nog veel vocht in de pan zit moet je dit eerst afgieten, want wat we nu gaan doen maakt de kipsaté helemaal af. Zorg dat de pan bijna droog is met de kip erin, zet nog even het vuur hoog en doe er een flinke eetlepel honing bij. Door de honing krijg je een gekarameliseerd laagje om de kip heen, zorg dat de kip in beweging blijft met je lepels.

pindasaus, zelfgemaakt, Saté, meergranenrijst, sinaasappel, atjarEen grote fout die veel mensen maken is het te lang bakken van kip, vooral kipblokjes. Kip is heel snel gaar, als hij te lang in de pan ligt wordt hij heel droog. De kunst is om op het juiste moment te stoppen met bakken. Het moet nog een beetje terugveren als je er op drukt. Haal desnoods het grootste stukje uit de pan en snijdt het door om te kijken of hij gaar is. Lekker sappig en mals is het doel!

Zodra de kipblokjes lekker gebakken zijn kun je er voor kiezen om ze op stokjes te rijgen, met een keukentang is dit snel te doen. Je kunt de kipblokjes ook zo opdienen zonder stokje, maar om een bepaalde reden lijken ze lekkerder op een stokje. Leg ze op een bord en schep er wat warme pindasaus overheen.

Serveer dit op z’n Hollands met een stukje stokbrood en kroepoek, of met rijst en een frisse salade!

Als het weer lekker zonnig is moet je dit zeker eens op de bbq proberen. Rijg de gemarineerde kip van te voren op stokjes en lekker grillen maar!

pindasaus, zelfgemaakt, Saté, meergranenrijst, sinaasappel, atjar

 

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!