Recepten

Marrakesh, Marokko

27/03/2015

De eerste foto zegt eigenlijk alles over Marrakesh, geuren en kleuren! Een fantastische ervaring die ik nooit zal vergeten, de rijke smaken van de Marokkaanse tajine, de zoete lekkernijen en de lekkerste verse muntthee die je ooit geproefd hebt. Dit gekoppeld aan indrukwekkende landschappen, de gastvrije bevolking en een weertje om u tegen te zeggen. Er zijn in mijn ervaring weinig landen waar het contrast zo groot is tussen de culturen en omgeving in een stad. Het ene moment loop je door eeuwenoude steegjes in het hart van de medina tot er ergens een deur open gaat en sta je ineens op de binnenplaats van een verborgen paleis! Wij zijn vele malen voor dergelijke verrassingen komen te staan. Ben je avontuurlijk en houd je van het onbekende dan is Marrakesh de ultieme bestemming voor je volgende vakantie!

Het vliegtuig landde op het vliegveld in Marrakesh, het was eind februari en we zaten nog met dikke jassen aan vanwege de kou in ons eigen kikkerlandje te bibberen in het vliegtuig. Toen de deur eenmaal openging schenen de felle zonnestralen ons al tegemoet. Snel de zonnebril op het koppie, jas in de rugzak en de koffers ophalen. We werden keurig opgewacht door de chauffeur van de riad waar wij de komende 5 dagen zouden verblijven, eigenlijk geen idee hebbende waar we naartoe gingen stapten we in de taxi bus.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, versOnderweg zagen we de eerste dromedarissen al voorbij sjokken, bereden door mannen met traditionele kleding. “They are protecting the palace”, hoorde ik de chauffeur roepen met een Frans accent vanuit de voorkant van het taxibusje. Na een kort ritje van 15 minuten werden we langs de kant van een weg dicht bij het centrum gedropt. “The bus can’t go through here, you need to walk the rest” zei de chauffeur. Er kwam direct een kromlopende oudere man naar ons gelopen. Hij duwde een oude versleten aanhangwagen voort, “this man will bring you and your suitcase to the riad”. De oude man stond erop dat hij zelf al onze koffers in de aanhangwagen zou laden, hij liep met de kar door een oude poort van de stadsmuur voor ons uit. Vanaf hier konden de auto’s niet verder en werd er enkel op ezels, fietsen en stinkende brommertjes gereden. Wat ons direct opviel was de laag uitlaatgassen van de enorme hoeveelheid brommertjes die daar met hoge snelheid voorbij sjeesden. Het was een drukte van een jewelste, overal mensen op straat, balkende ezels, kinderen die voetballen en de geur van uitlaatgassen gemixt met gegrilde shish kebab en gebakken brood.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad SnanNa 10 minuten achter de man aan gelopen te hebben stonden we in een klein straatje met wat zwerfkatten en een prullenbak. Hier? Is dit wel wat we besproken hadden op de website? Is dit de plek waar we nog vijf dagen moesten verblijven? Maar toen eenmaal de zware klink van de deur openging en we binnenstapten werden we ontvangen in een klein paradijs! Niet normaal wat een sfeer, prachtige Marokkaanse lampen projecteerden elk een verschillend motief op de plafonds en muren in de marmeren gang. De kaarsjes brandde in kleine nisjes in de muur en rozenblaadjes lagen verspreid over de vloer. Eenmaal de gang door kwamen we in een open binnenplaats waar je de verse muntthee die in de keuken stond te trekken al kon ruiken. De tafel was al voor ons gedekt en de gastvrouw verwelkomde ons met de muntthee die barstte van de suiker. De riad was zo goed als voor ons zelf, aaaaaahhh hier kan ik wel mee leven! Neem eens een kijkje op de website van Riad Snan 13, waar wij verbleven, hartje medina en op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad SnanDe volgende ochtend stond er na het ontbijt een gids voor ons klaar, Youssef, een vriendelijk uitziende man met een lichtbruine jbala, hij stelde zich in het Engels voor en vertelde wat we konden verwachten die dag. Na een bezoek aan de leerlooierijen, de verschillende kwartieren in de medina en de markt was het tijd om te lunchen. “We want to have a traditional lunch Youssef”, zei ik tegen hem, hij knikte bevestigend en liep verder de medina in. We kwamen aan bij een restaurantje, naja restaurantje, het waren een paar tafels met tuinstoeltjes die buiten stonden naast een kleine werkbank met een versierde oven op kooltjes. Alle tafeltjes waren bezet dus werd er uit het niets een tafel neergezet met een assortiment aan verschillende stoeltjes. Youssef had voor ons een menuutje besteld. We kregen allemaal een flink stuk brood met wat water maar al snel stond de traditionele Marokkaanse salade voor onze neus, een klein schaaltje met daarop fijngesneden komkommer, tomaat, ui en wat olijfolie en koriander, zo simpel maar oh zo lekker. Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad SnanHet volgende was een bordje linzen, wat daar elke middag door de arbeiders wordt genuttigd. ‘S middags zag je her en der mannen in hun werkkloffie linzen halen bij de vele kramen. Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad SnanDaarna kregen we allemaal een spies met onherkenbaar vlees, een tweetal worstjes, en wat köfte, vergezeld met een klein schaaltje waarop een sausje van gepureerde rode peper met citroensap lag, en een kruidendip van grof zout met gemalen komijn. Als toetje kregen we sinaasappelschijven met een laagje kaneel, erg lekker en verfrissend na die pittige dip. Dit “viergangen menu” kostte slechts 50 dirham, wat overeenkomt met 5 euro. De man achter deze maaltijd stond trots te kijken toen we weer vertrokken richting de riad.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan, riad le monceauDe gastvrouw van onze riad kende toevallig een kok van het restaurant Monceau, gelegen in een pittoresk steegje vlak naast het grote El Fna plein. Dankzij haar mochten wij een kijkje nemen in de keuken van dit restaurant met een unieke setting. Hier mochten we helpen om de authentieke tajine te maken, je kunt de foto’s bovenaan de pagina bekijken. Een zoete kip tajine met kaneel, en een lams tajine met courgette, aardappel en tomaat. Een mooie dag en een hoop inspiratie opgedaan, dit gaan we thuis ook proberen! Daarna hebben we heerlijk gesmuld van deze gerechten.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan13Ook de keuken in onze eigen riad Snan13 was bezet met topkoks! Gepureerde aubergine met sesamzaadjes en olijfolie, puree van courgette met kaneel en suiker, de lekkerste tajine die ik op had was er een met kip, deze was lekker gestoomd samen met gedroogde pruimen en rozijntjes en sesam in de bekende Marokkaanse kruiden, komijn, zoete paprikapoeder en kaneel.

Bij het ontbijt was het elke keer een verrassing wat we kregen, naast het bakje fruit, brood met zoete smeerseltjes en een Berbers roereitje, kregen we elke dag iets anders. De ene ochtend was het een soort wentelteefje, de andere ochtend een krokant gefrituurde vierkante pannenkoek met honing en suiker ook wel msmmen genoemd (spreek uit: mussummen).

We gingen natuurlijk niet alleen voor het eten maar Marrakesh, ook de bekende trekpleisters kwamen aan bod, zo zijn we bij de grote moskee wezen kijken, de oeroude koran universiteit Ben Joesoef Madrassa en de vele souks in de medina waar met ongelooflijke kunde de mooiste handwerk spullen werden gemaakt. Het meest indrukwekkend was wel het “dyers” kwartier, waar mannen tot hun oksels onder de kleurstoffen zitten. Met enorm grote houten lepels werd er in potten met kokend heet gekleurde vloeistof geroerd. Hier mochten de stoffen in baden tot ze de juiste kleurintensiteit hadden gekregen waarna ze over touwen boven het dak werden opgehangen om te drogen. Daarna gingen de klossen en garen naar de spinners die er mooie gewaden of kleden van weven.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan13, souk  Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan13, souk  Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan13, souk

De medina beslaat ongeveer 600 hectare en is ingedeeld in diverse districten, elk district heeft zijn eigen openbare badhuis, de hamam, een voor mannen en een voor vrouwen vertelde Youssef. “Only the hamam for women is more expensive” “Waarom dan?” vroeg 1 van ons.” “Because women stay much longer!” zei hij met een grijns op zijn gezicht. Wat ook elk district heeft is een openbare oven! Niet veel mensen hebben een oven thuis, daarom zijn er plekken waar je je eigen deeg kan brengen. Voor een prikkie wordt dit voor je gebakken en bewaard totdat je het komt ophalen. Bekijk de foto’s bovenaan de pagina maar eens. Planken vol met ongebakken en gebakken broden, zelfs de grond stond helemaal vol met brood. De bakker kan nog herinneren welke broden van wie zijn door ten eerste het aantal broden, maar ook de soort plank en de verschillende doeken helpen daarbij. Iedereen brengt zijn eigen doek met uniek motief mee waar de broden op komen te liggen, handig!

TheeBerberWomanMarrakesh ligt naast het Atlas gebergte wat een fraai uitzicht oplevert. Je kunt met een gids naar het gebergte rijden, de hele rit duurt bijna de hele dag. Je komt langs berberdorpjes in de bergen, je ziet schapenherders, Berberse vrouwen die de was doen in de rivier. Om de paar minuten kan je even stoppen om bij te komen van het adembenemende uitzicht boven de wolken en om foto’s te maken. Wij kwamen een groepje kinderen tegen die net onderweg naar school waren, ze kwamen nieuwsgierig aanlopen en keken vanuit een veilig afstandje wat wij daar aan het doen waren. Onze gids Mohammed gebaarde naar de kinderen om te komen, voorzichtig kwamen ze richting ons. Mohammed of Mo zoals hij zichzelf noemde, gaf ze een handje kleingeld wat ze eerlijk moesten verdelen om met ons op de foto te gaan. Met een grote glimlach keken ze naar de lens en rende daarna snel weer verder, erg leuk! We mochten zelfs een kijkje nemen in een traditioneel berbers huisje wat zich midden in de bergen bevond. De eigenaresse was erg gastvrij, we kregen direct een rondleiding in het huisje en verse muntthee.

Praktische info

Het was een fantastisch avontuur in Marrakesh, wil je graag ook eens op ontdekkingsreis in de duizend-en-een straatjes van de medina, dan kan ik jullie Riad Snan 13 van harte aanraden. Ga niet in de zomer want dan is het veel te heet, het kwik loopt dan regelmatig op tot de 40-45 graden. Ons advies is eind februari begin maart. Dit is net het begin van het toeristenseizoen dus is het een stuk rustiger en de temperatuur een stuk aangenamer. Het was elke dag rond de 20-24 graden in februari, en het regent slechts 5 dagen per jaar, dus laat de paraplu lekker thuis!

Willen jullie meer foto’s zien van de riad waar wij verbleven? Kijk gerust eens op de facebook van Riad snan 13 of op de site! Als je vragen hebt kun je altijd mailen naar Info@foodhero.nl.

Marrakech, groente, tajine, kip, lam, kruiden, komijn, markt, brood, vers, riad Snan13

Binnenplaats Riad Snan 13, Marrakesh

Text: Bruce Willis

Foto’s: H. Dankers en E. Zwaan.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!