Uncategorized

Pompoensoep met salty caramel bacon salade

17/03/2015

Snelle pompoensoep met een salade die zo lekker is dat je nog een paar keer opschept, als je op tijd bent! Deze soep kan je makkelijk op grote schaal maken zodat je er lekker twee dagen van kan smullen! Wil je weten hoe je dit maakt, lees dan snel verder!

De uitstekende combinatie van geitenkaas met iets zoets en/of iets zouts is al jaren een klassieker, denk aan geitenkaas met honing, walnoten of en stukje spek. Geïnspireerd door deze combinatie van smaken is deze ontzettend lekkere en simpel te maken salade ontstaan. Samen met een vitaminebom van een pompoensoep die je in 30 minuten af kan hebben een goede keus voor een doordeweekse dag of als makkelijke maaltijd in het weekend!

Ingredienten

Pompoensoep – grote pan voor 2 dagen

  • Twee flespompoenen
  • Twee flinke winterpenen
  • 1 Grote zoete ui, of 2-3 kleinere uien.
  • 2 tot 3 Tenen knoflook
  • Gedroogd laurier blad
  • Geraspte nootmuskaat
  • Potje groente of kippen bouillon, evt bouillon blokjes
  • Eetlepel suiker
  • Snufje zout en peper
  • Kurkuma
  • Anderhalve liter water

Salade – 2 personen

  • Rucola sla
  • Stuk gerookt ontbijtspek ~ 100gr.
  • Geitenkaas
  • Cherry tomaatjes
  • 1/3e Komkommer
  • Klein uitje
  • Extra vergine olijfolie
  • Balsamico azijn, liefst lekker stroperig.

Extra benodigdheden

  • Staafmixer of blender

Bereiding

We gaan starten met de pompoensoep, terwijl deze opstaat gaan we de salade maken zodat ze beiden tegelijkertijd klaar zijn, ideaal!

gegrildepompoenZet de oven aan op 200 graden en snijdt het topje van de flespompoenen af. Leg de pompoen stevig neer en halveer deze zonder te schillen in de lengte door, soms hebben ze een dikke schil dus gebruik een scherp lang mes! Als het goed is zie je in beiden helften een holte met zaadjes, lepel deze met een grote eetlepel goed uit. Leg de 4 pompoenhelften met het snijvlak op een bakpapiertje en mik de bakplaat in de oven, rond de 20-30 minuten moet genoeg zijn. Ze gaan na 10 minuten heerlijk ruiken en je ziet er sap uit bubbelen aan de zijkanten. Zodra de buitenkant van de schil goudbruin is geworden zijn ze klaar. Wees niet bang dat ze te donker worden, dit geeft juist een lekkere grill smaak aan de soep!

Terwijl de pompoenen liggen te bakken schillen we de winterpenen met een dunschiller, halveer ze in de lengte en snijd er grove blokjes van. Schil de zoete uien en snijd ze ook in grove blokjes. Pel de knoflook en versnipper grof met je mes. Als je geen zoete uien kunt vinden mag je ook rode uien gebruiken.

Zet een koekenpan of wok op het vuur met een scheutje olijfolie. Mik gewoon alles in de pan, niet te moeilijk, gebruik een medium vuurtje want anders verbrand de knoflook. Laat dit even lekker fruiten. Zodra de ui en de knoflook een beetje zacht zijn geworden voeg je anderhalve theelepel kurkuma en een eetlepel suiker toe, roer dit met een houten lepel er goed doorheen, door de kurkuma krijgt je soep een nog mooiere oranje kleur! Als je geen kurkuma hebt geen ramp, maar het is altijd handig om in huis te hebben! Zet het vuur uit en zet de pan apart.

Intussen zijn de pompoenen lekker aan het bakken, de uien met wortel en knoflook zijn aangefruit, nu pakken we ongeveer een liter water uit de waterkoker. Schenk het in een grote pan, want er komt nog een hoop vulling bij! Voeg de krachtbouillon toe en eventueel een extra bouillonblokje. Ik heb expres geen zout toegevoegd aan het water of de groenten want de bouillon zorgt hier al voor.

Nu de ui en wortel bij het kokende water voegen, laat op een laag vuurtje pruttelen, niet koken. Als het goed is zijn de pompoenen nu lekker bruin, haal deze eruit en draai ze voorzichtig om. Schep het zacht geworden vruchtvlees uit de schil met een grote lepel en doe dit in een aparte kom. Gooi de overgebleven schillen weg. Prak het geheel met een vork en je kan het ook toevoegen aan de pan met water. Rasp er wat nootmuskaat in en voeg 1 of 2 blaadjes laurier toe en een snufje zwarte peper, laat nu verder pruttelen terwijl we de salade gaan maken.

Salade

OntbijtspekSnijd het gerookte ontbijtspek in kleine blokjes, ik gebruik geen gewone spekblokjes want die smaken net iets minder lekker, ze missen die lekkere, bijna bacon-achtige smaak die ontbijtspek wel heeft. Gooi ze in een hete koekenpan en bak ze lekker krokant, wel af en toe bewegen anders verbranden ze. In de tussentijd kun je de cherry tomaatjes halveren en de komkommer in dunne julienne snijden. Versnipper het uitje zeer fijn.

Doe de gewenste hoeveelheid rucola sla in een slakom, begin niet met teveel sla, je kan altijd nog wat toevoegen. Doe de gehalveerde cherry tomaatjes, de komkommer en het versnipperd uitje er ook bij. De spekjes zijn nu zo goed als klaar, giet het vet af in een zeef of een vergiet, en doe de spekjes terug in de pan. Voeg nu op hoog vuur een eetlepeltje suiker toe aan de spekjes, en blijf ze op hoog vuur in beweging houden. Hierdoor krijg je een karamel laagje om de spekjes heen wat een fantastisch contrast geeft met het zoute van de spek.

Alle componenten van de salade en de soep zijn nu klaar, nu nog pureren en opdienen!

Haal de soep van het vuur, vis de laurier eruit en pureer de inhoud van de pan net zolang met de staafmixer tot er een mooie romige gladde soep ontstaat. Als hij te dik is voeg je gewoon steeds een kopje kokend water toe. Zet de soep weer op laag vuur om deze warm te houden.

Giet een scheut goede extra vergine olijfolie en balsamico azijn over de sla, mix het door elkaar. Schep de salade in een mooi bord en verspreid er wat gekarameliseerde spekjes overheen. Verkruimel de gewenste hoeveelheid geitenkaas ook over de borden en schep de soep in een kom, klaar is kees!

Variatietips:

Je kan er lekker een stukje stokbrood bij serveren. Je kan deze gerechtjes ook apart serveren als voor- of bijgerecht. Ik kies er bewust voor om geen room toe te voegen aan de soep, hierdoor blijft het een super gezonde soep! Uiteraard kun je met dit recept variëren wat je wilt, een recept is immers een leidraad voor je eigen inspiratie!

Your Food Hero.

Salade_soep

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!