Recepten

Low cal Quiche a la Mies

10/03/2015

Een low calorie quiche zonder kaas, room, boter en spek, dat klinkt te mooi om waar te zijn, of toch niet?…

QuicheZondagmiddag! Ik keek naar buiten, de musjes huppelden joviaal in de rondte terwijl ze al takjes aan het sprokkelen waren. Niet gek met dit weer, het zonnetje leek door alle ramen van het huis te schijnen en de verwarming hoefde vandaag niet eens aan! Heerlijk dat vroege lentegevoel, door dit gevoel kreeg ik een soort flashback, we liepen, nog met zand tussen onze tenen, door het dorp in Frankrijk met een lekker stuk quiche in onze handen, zojuist gekocht bij de ambachtelijke boulangerie. De zon scheen heerlijk en we hoorden de meeuwen klateren in de lucht terwijl we op zoek naar een plekje langs het water in de haven om deze punt quiche eens lekker op te peuzelen.

Dit lekkere lente gevoel gaf mij de inspiratie om ook weer eens een lekkere quiche te maken. Mijn vriendin en ik zijn erg bewust bezig met wat wij eten en daarom dacht ik, laat ik dit keer eens de vette ingrediënten weglaten. Normaal gaat er een berg kaas in, room of crème fraîche, boter en soms vette spek, dit is natuurlijk HEERLIJK! maar niet al te best voor de bekende lovehandles, dus mijn missie is begonnen: Een heerlijke quiche zonder kaas, room, boter en spek!

Ingrediënten

Deeg

  • 300gr Bloem of volkorenbloem
  • Eetlepel olijfolie
  • Theelepel zout
  • Theelepel suiker
  • Zakje droge gist (verse gist mag ook)
  • 150-200ml Water

Vulling

  • 2 Grote of 4 kleine tomaten
  • 1 Aubergine
  • 1 Courgette
  • 1 Prei
  • Flinke teen knoflook
  • 1 Ui
  • Magere ham of gedroogde ham (Ardenner bijv.)
  • Zout en peper
  • 4-6 Eieren
  • 150ml Melk
  • Flinke eetlepel magere kwark
  • Handje ongekookte rijst

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Springvorm

Bereiding

Verwarm de oven alvast voor op 200graden, ik gebruik zelf een hetelucht oven.

Het deeg:

Het deeg maken we eerst, dit moet namelijk even rusten, dus dat geeft ons mooi de tijd om de vulling in orde te maken. Meng eerst de droge gist op een schoteltje met wat lauw water, ongeveer 50ml, roer het even door met een vork totdat de gist goed gemengd is met het lauwe water en zet het even apart.

Doe de bloem in een mengkom of maak een mooi hoopje op het werkblad, meng de suiker en het zout door de bloem en maak in het midden een kuiltje. Als het goed is zie je, na een paar minuten, het gist een beetje bruisen, giet het gistwater en  een eetlepel olijfolie in het kuiltje en begin voorzichtig met je vingers rondjes te draaien in het kuiltje om het bloem te mengen met het water. Zodra er een papje ontstaat in het kuiltje giet je er voorzichtig wat extra water bij, niet al het water tegelijk anders stroomt je werkblad over! Blijf roeren met je vingers totdat al het bloem met het water vermengd is en er een mooi deeg ontstaat, als al het droge bloem is opgenomen kneed je het deeg 5 tot 10 minuten tot een elastische deegbal.

Het is belangrijk dat het deeg niet te plakkerig meer is maar ook niet te droog, het moet een soepel deeg zijn geworden, voeg desnoods nog een scheutje water of wat bloem toe. Doe de deegbal in een mengkom en dek het af met huishoudfolie of een licht vochtige theedoek, nu mag het een half uurtje rusten op een warme plek.

De vulling:

20150308_174635Begin met het snijden van de groente, ik gebruik hier een mandoline voor, snijdt dunne plakken van de aubergine en courgette, en versnipper de ui. De prei kun je in halve ringetjes snijden en de tomaten mogen in niet te dunne plakken. Zet een koekenpan of wok op het vuur met een scheutje olijfolie, voeg de versnipperde ui en de prei toe en laat dit op een laag vuurtje even fruiten, zodra de prei en de ui zacht is geworden haal je deze uit de pan en zet je even apart. Doe eventueel een extra scheutje olijfolie in de pan en pers een teen knoflook erbij, hierna direct de dunne plakken aubergine en courgette toevoegen, goed mengen met de knoflook en op hoog vuur lekker aanbakken totdat er bruine plekjes ontstaan op de groente. Zorg dat de knoflook niet aanbrand anders smaakt deze bitter. Breng op smaak met een snufje zout en zwarte peper. Laat nu de groente afkoelen.

Het eimengsel is de volgende stap, doe de eieren in een grote kom, afhankelijk van het formaat van de eieren en de springvorm kun je er 4 tot 6 gebruiken. Voeg de melk en kwark toe, samen met een snufje zout en peper. Klop nu alles met een garde tot er bovenop het mengsel een soort schuimlaagje ontstaat, dit betekent dat er lucht in het mengsel zit waardoor hij straks lekker luchtig wordt.

De laatste stappen:

Quiche_DeegZorg dat je genoeg ruimte hebt en strooi wat bloem over het werkblad. Leg de deegbal in het middel en start met het uitrollen van het deeg met een deegroller. Om een mooi gelijkmatig deeg te verkrijgen leg je hem na een paar keer rollen even met de andere kant naar boven en draai hem soms een kwartslag, als het plakt strooi je weer wat bloem over het deeg. Zorg dat de plak deeg die je krijgt ongeveer een dikte heeft van 3 mm en een doorsnede heeft die groot genoeg is om de binnenkant van de springvorm te bekleden.

Strooi nu wat droge rijst op de bodem van het deeg, de rijst zal al het overige vocht opnemen en ervoor zorgen dat de bodem niet te Quiche_rijstzompig zal worden, je zal uiteindelijk niets merken van de rijst. Hierna kan de vulling er in, je hebt natuurlijk de vrijheid om dit zelf in te delen, ik zal vertellen hoe ik het heb gedaan. De plakken tomaat heb ik rechtop tegen de zijkant gezet, helemaal rondom. Hierna een laagje van courgette en aubergine en wat prei daar weer op. Pak nu 3 plakken ham en verdeel deze over het groentemengsel. Giet nu wat van het eimengsel over de groente en zorg dat het net onder staat. Herhaal deze stap nog 1 keer. Als het goed is is het eimengsel nu op en alle groente bevindt zich in de taartvorm. Drapeer nog wat plakken ham over de taart en druk het een beetje aan zodat het ei net over de ham heen vloeit.

20150308_175416Het is belangrijk dat je de springvorm niet tot het randje vult maar een tweetal cm overhoud. Het eimengsel zal nog gaan rijzen. Zorg dat de bovenkant van de vulling niet droog is, anders verbrand de ham in de oven, het eimengsel moet een beetje over de bovenste plakken ham een vloeien.

Quiche_VullingVerwijder nu het overige deeg van de randen door met de achterkant van een mes over de rand van de springvorm te schrapen, of rol gewoon met je deegroller over de rand. Bewaar het overige deeg om bijvoorbeeld weer iets anders te maken. Dit kan je makkelijk een paar dagen goed afgesloten in de koelkast bewaren.

Bak de quiche nu in de oven op ongeveer 180-200 graden tot deze een mooie kleur heeft.

Belangrijk! Het wil nog wel eens gebeuren dat de quiche er heel mooi uit ziet maar dat de binnenkant nog erg vochtig is, controleer dit door met een dun mes in het midden te steken, even 5 seconden wachten en daarna aan het puntje van het mes voelen of deze heet is geworden. Als er veel vocht uit het ontstane gaatje komt en het mes is lauw of zelfs koud, laat dan de quiche op een lage temperatuur nog even verder garen. Ik adviseer ongeveer 125 graden, hierdoor brandt het deeg niet aan maar wordt het ei wel goed gaar in het midden.

Je kunt de quiche warm, lauw of zelfs koud eten.

Bon appetit!

 HeleQuiche2

Food Hero tip: Indien er nog deeg over is, kijk hier eens naar:     Hartige taart.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!