Sauzen en Dips

Zelfgemaakte mayonaise

05/03/2015

Zoals jullie gelezen hebben in de FoodFact over mayonaise zijn er alternatieven voor mayonaise uit een pot of een tube, zelfgemaakte mayo is zoveel lekkerder en je kan er eindeloos mee variëren, probeer het eens zelf! Lees verder voor een van de makkelijkste manieren om heerlijke mayonaise te maken. Lekker bij gebakken aardappeltjes of op brood.

Deze home made mayo is een stuk verantwoordelijker dan de sauzen uit de supermarkt, je kan deze mayo bereiden op diverse manieren waardoor je steeds weer een andere smaak krijgt. Probeer eens de olie die gebruikt wordt eerst een dagje te laten trekken met twee a drie teentjes knoflook erin, zeef de olie en gebruik de knoflookolie die ontstaan is als basis voor de mayonaise om een lichte knoflook smaak te krijgen. Je kan citroensap of citroenrasp gebruiken om er een frisse mayo van te maken bij vis of schaaldieren. Mijn favoriet is met een eetlepel witte azijn, ik ben namelijk gek op die ietwat zurige Franse mayo.

Ingrediënten

  • 2 Verse eieren
  • Halve tot een hele eetlepel Dijon mosterd
  • Theelepel zout
  • Theelepel witte peper
  • Halve citroen
  • 250 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie of arachide olie)

Extra benodigdheden

  • Mengkom
  • Handmixer of garde met goede klopskills

Bereidingswijze

Zet de handmixer alvast klaar met de garde opzetstukken en zorg dat de olie in een maatbeker of fles zit waarmee je makkelijk heel voorzichtig kan schenken. Ik gebruik het liefst zonnebloemolie, deze is neutraal van smaak, je kan voor extra vergine olijfolie kiezen maar dat geeft een iets aparte smaak aan de mayonaise, probeer het eens om te kijken welke jij het lekkerst vind.

Begin met het scheiden van de eieren, we hebben de twee eidooiers nodig, het eiwit mag weg. Zorg er voor dat je hele verse eieren hebt, ze worden namelijk niet gekookt of gebakken! Doe de twee eidooiers samen met een lepel mosterd in de mengkom, ik vind zelf Dijon mosterd het lekkerst omdat ik zo gek ben op Franse mayonaise. Voor variatie kun je ook een keer grove mosterd gebruiken.

Roer rustig met een lepel het mengsel van eidooier en mosterd tot een glad goedje. Zorg dat de mengkom goed stevig staat, als de kom makkelijk kan verschuiven zet hem dan even op een vochtige theedoek. Pak in de ene hand de handmixer en in de andere hand de maatbeker met zonnebloemolie, start de handmixer en begin zachtjes te kloppen op een niet te hoge stand. Met de andere hand schenk je heel voorzichtig met een dun straaltje de olie erbij, zorg dat de gardes van de mixer de olie goed kunnen oplossen in het eimengsel. Als je dit te snel doet gaat de saus schiften, stop desnoods even met schenken als je ziet dat de olie niet meteen één wordt met het eimengsel.

Langzamerhand zul je zien dat de mayonaise begint te vormen, de olie zorgt voor de binding, hierdoor wordt de mayonaise steeds witter. Blijf schenken tot het de gewenste dikte heeft bereikt, als je te weinig olie gebruikt zal de mayo erg dun blijven, teveel olie is ook niet zo lekker voor de smaak. 220 tot 250 mililiter zou voldoende moeten zijn, afhankelijk van het formaat van de eidooiers.

Voeg een snufje zout en een snufje witte peper toe om de mayo op smaak te brengen. Ik gebruik witte peper zodat je geen spikkels krijgt in de saus. Klop nog even 5 seconden met de mixer en proef maar eens!

Nu kun je gaan variëren, we gaan nu de citroen variant maken door er sap van een halve citroen toe te voegen. Klop het sap er goed doorheen met de garde en zorg dat het goed is opgelost. Blijven proeven is aan te raden zodat je eventueel meer citroensap of witte azijn toe kan voegen.

Deze mayo is ook heerlijk met een lepeltje sambal erdoorheen als een pittige variant.

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!